Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Un nou Cabinet de Religie in Bucuresti: semnat familia Iuriciuc

7 Novembre 2012, 20:58pm

Publié par Mirela

Un nou Cabinet de Religie în București:

semnat familia Iuriciuc

 


Iisus-si-copiii.jpg

 

“Fără dragostea pentru copii, pentru profesie, pentru frumos, şi pentru mica mea şcoală de cartier, vechiul meu vis de a picta Cabinetul de Religie, nu s-ar fi împlinit! mărturisește domnul profesor de religie Gabriel Stelian Iuriciuc, în contextul în care, în data de 5 noiembrie 2012, a avut loc sfințirea Cabinetului de Religie realizat în școala gimnazială nr. 181 din sectorul 1, București.zugravirea.jpg

 

La proiectul de pictare și amenajare a Cabinetului s-au implicat elevi, părinți, profesori, prieteni, colaboratori, rude, cu alte cuvinte o întreagă echipă, supervizată și susținută de direcțiunea școlii, de consiliul de administrație și, desigur, de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, prin părintele inspector de specialitate pentru religie, prof. Gheorghe Dogaru.


Niciodată un vis nu e ușor de îndeplinit. Poate că nici vremurile nu sunt atât de îmbietoare pentru împlinit… vise. Dar când visul este plin de dragoste și speranță, iată, el poate deveni realitate.


Mediul creat de picturile dindesenarea.jpg noul Cabinet de Religie i-a fascinat pe copii de cum le-au văzut. Surpriza i-a întâmpinat la începutul anului școlar, iar amenajarea Cabinetului s-a realizat cu efort susținut, toată vara. Indiferent de temperaturile ridicate și de toți factorii care au îngreunat procedurile de finalizare, d-na pictor, Gabriela Garofița Iuriciuc, soția d-lui profesor, a continuat să lucreze, împărtășind dragostea pentru copii și respectul pentru meseria de dascăl, ale soțului d-ei. 

 

Etapele propriu-zise au fost cele de zugrăvire a sălii de clasă transformată în Cabinet de Religie, urmată de pictarea scenelor religioase (desenarea contururilor, grunduirea zonelor destinate pictării, pictarea scenelor religioase, vernisarea lor), apoi de pictarea textelor și reamenajarea întregii săli. La fiecare etapă s-a lucrat cu migală și dăruire, ca pentru Dumnezeu și… pentru bucuria copiilor care vor învăța acolo.

Cabinetul de Religie din școala 181 prezintă și o noutate: desenele religioase sunt întocmite în stilul cărților de colorat pentru copii, tocmai pentru a fi foarte apropiate de vârsta și sufletul elevilor. Culorile sunt vii și armonios îmbinate, impactul la intrarea în Cabinet fiind evident favorabil.

Picturile zugrăvite au ca tematică:

la-pictura.jpg

  1. Iisus şi copiii
  2. Îngeraş
  3. Adam şi Eva
  4. Buna Vestire
  5. Iisus în Templu
  6. Intrarea în Ierusalim
  7. Înălţarea Domnului
  8. Naşterea Domnului

Textele care îmbogățesc pereții Cabinetului, îndemnând spre meditație, fac parte atât din Sfânta Scriptură, cât și din colecția universală de maxime și cugetări, precum: “Fructul liniștii este rugăciunea. Fructul rugăciunii este credința.” (Maica Tereza), “O viață fără dragoste este asemenea unui an fără primăvară.” (Octavian Paler)

 

Încununarea lucrării s-a realizat însă prin sfințirea Cabinetului de Religie, moment solemn, așteptat cu emoție de toți cei implicați. Părintele inspector Gheorghe Dogaru a fost cel care a oficiat slujba, filmată de Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române.

 

Coordonator proiect: Prof. Religie Gabriel Stelian Iuriciuc, muzeograf și expert patrimoniu etnografic și religios

Inspector de specialitate – ISMB: Pr. Prof. Dr. Gheorghe Dogaru

Director: Prof. Carmel Veleavernisare.jpg

Pictor: Gabriela Garofiţa Iuriciuc

Inginer IT: Eugen Burcea

Contabil: Ştefan Matei

Învăţător Sanda Bădănoiu

Prof. Elena Pătraşcu

Prof. Nicuşor Andrei

rinţi:  Nicoleta Ştefan

             Florin Ştefan

             Constantin Stere

             Constantin Elisei      

Elevi:   Beniamin Ştefan – cls. a Va A

            Iulia Ştefan – cls. a VIIIa A 

 coordonatorul-proiectului.jpg

 

Adam-si-Eva.jpg

 

Iisus-in-Templu.jpg

 

cabinet-finalizat.jpg

la-final.jpg

 

 

“Noi, dascălii, lăsăm ceva din fiinţa noatră în fiecare generaţie, în fiecare copil. Să lăsăm aşadar, tot ceea ce este moral, creştinesc şi frumos! (prof. religie Gabriel Stelian Iuriciuc, care mulțumește și pe această cale tuturor celor care s-au implicat în realizarea Cabinetului de Religie și, în mod deosebit, soției sale, Gabriela Garofița Iuriciuc, pictor, conservator-restaurator ceramică la Muzeul Satului)

 

nasterea-Domnului.jpg

 

A consemnat: prof. religie Mirela Șova

Commenter cet article