Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Un brand maramuresan: Fusul cu zurgalai

28 Décembre 2020, 17:48pm

Publié par Mirela

Fusul de la Muzeul Țărăncii - Dragomirești

Fusul de la Muzeul Țărăncii - Dragomirești

Un brand maramureșan: Fusul cu țugurlăi (țurgălăi, clopoței sau zurgălăi)

 

Despre fusul cu zurgălăi circulă o legendă:

Era odată o fată care nu se lăsa pețită de niciun băiat. Toți care veneau să intre în vorbă cu ea erau alungați. Semnul era că ea nu conducea pe niciunul la plecare până în tindă și pe niciunul nu-l săruta, ci îi lăsa să plece singuri din casa ei. Unul singur a reușit să o cucerească, oferindu-i un fus care avea la capăt mai multe piese îmbinate, ca un puzzle, și zicându-i așa:

- Atunci să ne despărțim, când vei putea desface fusul. O singură piesă din el te poate ajuta să-l desfaci. Dacă o găsești, atunci te las în pace.

Se zice că fata s-a uitat cu luare aminte la fus, dar nu a găsit piesa cu pricina, încât nici nu s-a mai despărțit de băiat, ba chiar l-a apreciat pentru ingeniozitatea lui. Ea l-a condus la plecare până în pridvor și a acceptat să fie soția lui. S-au căsătorit, s-au iubit, iar fusul a rămas întreg până la moarte. Tot așa, căsnicia lor a rezistat, în pofida urcușurilor și a coborâșurilor inevitabile.

Fusul a devenit un simbol al iubirii veșnice și al căsătoriei. Se obișnuia ca feciorul să-i ofere fetei un asemenea fus când o cerea de soție, sculptat chiar de el. Fata respectivă se ducea la șezătoare cu fusul primit și era foarte mândră de acesta, fiind dovada că urmează să se mărite cu alesul inimii.

 

Fusul se numește „cu țugurlăi” pentru că are în interior niște pietricele care fac zgomot dacă e mișcat. Rostul este unul practic, ca atunci când fetele torc mai mult la șezătoare și ațipesc, dacă scapă fusul din mână, să audă sunetul clopoțeilor și să se trezească. În prezent, meșterii populari realizează asemenea obiecte mai ales pentru turiști, iar în Maramureș, din loc în loc, îndeosebi în centre culturale, întâlnești câte un asemenea fus sculptat, de mari dimensiuni, amintind de legendă. Noi am întâlnit unul la Muzeul Țărăncii din Dragomirești și un altul la Muzeul Maramureșan din Sighetul Marmației.

(Mirela Șova)

Commenter cet article