Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Noul Testament povestit pentru copii - Minunea din Cana Galileii

15 Juillet 2010, 09:47am

Publié par Mirela

Noul Testament povestit şi cu explicaţii

pentru copii - prof. Religie Mirela Şova

 

 

Primii ucenici ai lui Iisus


După Botez, Ioan L-a arătat pe Hristos la doi dintre ucenicii lui. Căci şi Ioan a avut mai mulţi ucenici (învăţăcei).

- Iată Mielul lui Dumnezeu! le-a zis Ioan celor doi. Atunci, cei doi ucenici s-au dus după Iisus, să vadă unde locuieşte. Unul dintre cei doi era Andrei. Acesta s-a dus apoi la Simon, fratele său, şi i-a zis:

- Am găsit pe Mesia, pe Hristosul, pe Unsul lui Dumnezeu. Andrei l-a adus pe Simon la Hristos.

A doua zi, Iisus s-a întâlnit cu Filip şi i-a zis:

- Urmează-mi. Filip l-a găsit pe Natanael şi l-a adus la Hristos. (v. Ioan I, 35-51)

 

Întoarcerea în Nazaret


După ispitirea din pustiu, Hristos S-a întors în Nazaret, unde crescuse. El avea atunci vârsta de treizeci de ani. În Nazaret a vestit oamenilor că Domnul L-a trimis să vindece sufletele şi trupurile tuturor celor osteniţi şi împovăraţi.

Poporul era uimit de învăţătura Lui, dar nu-L înţelegea pe deplin. În oraşul Său, Mântuitorul era considerat fiul lui Iosif... şi atât. Aşa că mulţi s-au mâniat pe El şi au vrut să-L arunce într-o prăpastie, fără să reuşească aceasta.

Din vechime se întâmplase în poporul evreu ca un prooroc să nu fie bine primit în patria sa, ci numai de străini. Aşa s-a întâmplat şi cu Mântuitorul: a fost gonit din Nazaret. (v. Luca IV, 14-30)

 

Nunta din Cana Galileii


Prima minune pe care a făcut-o Iisus a fost la o nuntă din localitatea Cana Galileii. Aceasta se află între Nazaret şi Capernaum. Mântuitorul plecase din oraşul Său şi se îndrepta spre Capernaum.

În Cana, la nuntă, Hristos era însoţit de maica Sa şi de primii Săi ucenici. Cu toţii fuseseră invitaţi. La un moment dat, vinul nuntaşilor s-a terminat. Dar nunta era în toi.

- Nu mai au vin, Fiule, a spus Maica Domnului către Iisus.

- Nu ne priveşte pe noi aceasta, a răspuns Fiul.

Dar Maria a spus slujitorilor de la mese să-L asculte şi să facă orice le va spune Fiul ei. El le-a zis să umple şase vase mari de piatră cu apă. Şi ei le-au umplut.

- Scoateţi acum şi aduceţi nunului din aceste vase! le-a spus El. Iar ei i-au dus. Şi apa se făcuse vin, un vin mai bun decât cel avut de nuntaşi până atunci.

Uimit de vinul cel bun, nunul l-a certat pe mire:

- Orice om pune întâi pe masă vinul cel bun, şi abia la sfârşit pe cel mai slab. Dar tu ai ţinut vinul cel bun până acum!

Atunci s-a arătat pentru prima dată puterea Mântuitorului, la rugămintea maicii Sale. Ucenicii au crezut că El e Fiul lui Dumnezeu. (v. Ioan II, 1-11)

 

Primele cuvântări şi minunile din Capernaum


Mântuitorul a început să vorbească oamenilor:

- Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor! Cuvintele Sale erau însoţite de felurite minuni. Aşa că El vorbea ca Unul Care are putere.

În Capernaum, El a vindecat oameni care aveau demoni, poruncind acestora să iasă din cei pe care îi chinuiau. Iar lumea se minuna, zicând:

- Iată, El porunceşte duhurilor necurate, cu putere, şi ele ies! Şi toţi vorbeau despre El.

Chiar şi pe soacra lui Petru a vindecat-o de friguri. Şi multe alte boli a vindecat. Îşi punea mâinile pe fiecare bolnav, iar aceştia se făceau îndată sănătoşi. Oamenii din Capernaum Îl rugau să nu plece de la ei. Dar El le-a zis:

- Trebuie să vestesc împărăţia lui Dumnezeu şi în alte oraşe! (v. Matei IV, 13-17; Luca IV, 31-43)

 


Te opreşte şi-ţi aminteşte!


Stai puţin, drag copil, şi gândeşte-te la planul minunat de mântuire pe care l-a împlinit Hristos. Uită-te cum El nu a folosit doar cuvinte sau doar minuni. Cuvintele Lui pline de adevăr şi milă au fost împletite cu faptele Lui iubitoare şi vindecătoare. Căci omul are nevoie de amândouă: şi de vorba cea bună, şi de fapta bună.

 

Aşa eşti şi tu, copile, dornic să ţi se vorbească frumos şi adevărat, şi dornic să fii ajutat în toate micile sau marile tale probleme. Domnul nostru Iisus Hristos aşa era cu toţi: şi cu cei ce-L primeau, şi cu cei ce-L respingeau.

 

Vezi că cei cu care a convieţuit El timp de treizeci de ani L-au crezut mincinos, iar cei străini alergau după El. Dar El ştia că aşa va fi.

 

Vezi că au apărut deja primii Lui ucenici, dintre cei care fuseseră ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul: Andrei, Simon – Petru, Ioan (altul decât Botezătorul), care-l va aduce şi pe fratele său, Iacob; Filip, Natanael.

 

Şi-ai văzut? Deja s-a întâmplat prima minune, la o nuntă, când Hristos a transformat apa în vin. Află că Hristos nu făcea nimic la întâmplare, nimic cu neglijenţă. Prima Lui minune a arătat că cel mai mult aveau nevoie de ajutorul Său familiile, pentru a primi binecuvântare. Şi au primit-o, în Cana Galileii.

Numără-te şi tu printre cei care Îl însoţeau pretutindeni pe Hristos. Fii un mic ucenic al Lui – ascultă-I în continuare cuvintele şi urmăreşte-I minunile. Vei începe şi tu să simţi puterea şi iubirea Lui.

 

Pentru a citi mai departe, click aici.

Noul Testament povestit pentru copii

Mantuitorul-icoana.jpg

prof. religie Mirela Şova
Commenter cet article