căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor
DORURI LA RĂSĂRIT
Ediţia a III-a, iunie - august 2009, secţiunea PROZĂ SCURTĂ
Concurent nr. 13, Jianu Liviu-Florian
DUMNEZEU ARE CELE MAI BUNE INTENŢII
- Mă scuzaţi, am căutat numele dumneavoastră în cartea de telefon, am sunat, şi mama dumneavoastră mi-a dat acest număr. S-ar putea să fie o greşeală. Sunt Dumnezeu. Sunteţi cumva domnul...? - Da, eu sunt. Şi nu este nicio greşeală. Îmi aduc foarte bine aminte de dumneavoastră, Doamne. De la o olimpiadă de limba română. Acum treizeci de ani.... - Şi eu îmi aduc aminte... Am găsit într-o revistă un anunţ, prin care se semnala faptul că ai scris o carte, « Intenţiile Mele cele bune », sau cam aşa ceva...
- Şi m-am gândit să scriu o recenzie la carte... - Doamne, este o mare onoare pentru mine... Şi este o bucurie să Vă dăruiesc şi cartea... - Să ne întâlnim... ?! - Doamne, numărul meu de mobil este... - Bine, te sun chiar acum... Telefonul a sunat. - Memorează numărul meu... - Imediat, Doamne... - Când ne putem întâlni... - Doamne, Dumneata eşti atât de ocupat... - Mda... nu ştiu cum... aşa e... De fapt, este ora... 17:30, şi sunt tot la serviciu... - De aceea Te rog să mă suni Tu, când eşti liber... - Chiar mâine... după-amiază... - Bine, Doamne... Aştept... - Numai bine, domnule... - Numai bine, Doamne...
A doua zi, Dumnezeu m-a sunat din nou, după-amiază. Ne-am întâlnit, am stat de vorba la o cafenea. Cu chiu, cu vai, am găsit o masă nerezervată. Am făcut schimb de cărţi. Dumnezeu mi-a dăruit două din ultimele Lui cărţi, cu dedicaţie. Eu i-am dat aceeaşi carte, în dublu exemplar. Una pentru El, una pentru cei din iad.
- Ştii, Doamne, i-am spus, nu am să uit niciodată cum, înaintea cărei olimpiade, oare, ai spus: În literatură, fiecare răspuns este o întrebare, şi fiecare întrebare, un răspuns. Sau literatura este o întrebare, minus răspunsul. Roland Barthes? - Da, Roland Barthes.( surâde) - Am ţinut minte cuvintele, şi le-am adăugat lucrării mele...De fapt, nu mai ţin bine minte, la care dintre olimpiade ne-am întâlnit? - La amândouă...
I-am povestit despre mine. Despre scris. Despre profesie. Despre familia mea. Mi-a povestit despre El. Despre catedra didactică. Despre familia Lui. Ştiind cât este de ocupat, i-am adus de două ori aminte acest fapt. Dumnezeu a zâmbit de fiecare dată, cu bucurie, a dorit să mai stăm împreună, şi mi-a părut bine că Dumnezeu are timp de pierdut cu mine.
Deodată, Dumnezeu s-a întunecat. - Să mergem, a spus... Bine? - Bine, Doamne!
Am ieşit.
- Mai stăm de vorbă, ne mai întâlnim... Bine? a spus...
Nici nu ştiu dacă am spus ceva. Am spus Da, sau am dat din cap. Tocmai acum, când îl prinsesem pe Dumnezeu de un picior, mă părăsea... Rânjeam, şi îmi pare bine de voi fi spus:
- Bine, Doamne...
Luni, am luat una din cărţile lui Dumnezeu la serviciu. Citeam, şi la două pagini, înţelegeam câte două-trei fraze. Citeam mai departe. Când înţelegeam, rezonam cu cele scrise de El. Când nu înţelegeam, citeam, doar. După 40 de pagini, m-am oprit. Am pus cartea în sertar.
A doua zi, cartea dispăruse. Mi-a părut rău. Pe prima pagină, Dumnezeu scrisese: "Colegului meu..., cu deosebită stimă."
Dumnezeu are cele mai bune intenţii. Dar cineva îi furase darul. Desigur, aş putea să Îi telefonez. Să Îi spun. Dar L-aş întrista. Şi apoi, este atât de ocupat. Citeşte mult. Scrie mult. Predă mult. Unor tineri care nici nu trec, măcar, pe la cursuri. El scrie doar, în dreptul fiecărui nume, câte un a. Prima literă a alfabetului. De la absent.
I-aş trimite lui Dumnezeu câte un mesaj, pe mobil, în fiecare zi. Azi, i-aş scrie: - Moartea trebuie să ne găsească mergând! (Tudor Arghezi)
Dar nu o fac. Dacă L-aş deranja?... |
Jianu Liviu-Florian (Tema "Alo, sunt eu...") |
EDUCATOAREA A fost anunţat că a murit. A fost dusă imediat la capela cimitirului. În urma ei s-a eliberat un pat în sala aceea în care zăceau o duzină de legume: femei şi bărbaţi, acum fără sex, care erau hrăniţi precum copiii, şi care produceau în azil deranj, cheltuieli, şi urină. Acolo mirosea atât de uman, cum numai leşurile care rămâneau în urma războaielor, părăsite pe câmpiile albe pictate cu ciori, mai miroseau, putrezite pe jumătate şi mâncate începând de la globul alb, ocular.
|
Jianu Liviu-Florian (Tema "Frumuseţea asta care ustură") |