Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

CARREFOUR CULTURAL

16 Juillet 2008, 13:17pm

Publié par Mirela

Stiri culturale
Mirela Şova





 


 Librăriile, mai aproape de cititori

   După ce mai multe Edituri au expus cărţi în corturi amenajate din parcuri (ne referim, spre exemplu, la expoziţia cu vânzare în parcul Moghioroş, din capitala, foarte atractivă, din luna iunie, anul curent), spre a se apropia de cititorii potenţiali, de curând Editura Nemira a organizat pe malul mării o minilibrărie (staţiunea 2 Mai). Aceasta va fi deschisă  pe parcursul sezonului estival, între orele 8,00 – 20,00, practicând şi unele reduceri de preţ! Salutăm, pe această cale, pătrunderea Cărţii (de toate categoriile) în spaţiul cotidianului pestriţ, cu speranţa că va fi un demers util de ambele părţi!

 

Start pentru înscrierea la Universităţi, în toată ţara

   Cu toate că şi în acest an s-au semnalat multe nereguli la examenul de Bacalaureat, facultăţile nu au făcut modificări cu privire la  procedurile în vederea admiterii, care rămân în funcţie de media de la Bac, de rezultatele testelor grilă (sau ale examenelor scrise sau orale), de media anilor de studiu (după caz). Majoritatea Universităţilor de stat au dat startul... Deci, atenţie, viitori studenţi!

Spre exemplu, la Universitatea din Craiova, s-a dat startul la înscriere. La Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii, media examenului de bacalaureat are o pondere de 20%, în timp ce examenul scris la Algebră şi Analiză Matematică reprezintă 80% din media de admitere. Decanul facultăţii, Eugen Bobaşu, a precizat că e nevoie ca absolvenţii de liceu să convingă mai mult cu privire la pregătirea lor, atunci când doresc să se înscrie la o « facultate serioasă ». De asemenea, va conta pentru viitorii studenţi dacă reuşesc să ocupe un loc bugetar sau unul cu taxă. Există şi Facultăţi, în cadrul Universităţii din Craiova, unde nu se dă examen scris, ci doar se iau în considerare la admitere media anilor de studiu, 50%, şi media examenului de bacalaureat, 50%, cum ar fi Facultatea de Litere, domeniile Limbă şi literatură, Limbi moderne aplicate şi Ştiinţele Comunicării.

La Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu (ULBS), 14 iulie a fost prima zi de înscrieri, fără a fi aglomeraţie... : 18 înscrişi la Facultatea de Jurnalistică, 40 la Litere, 30 la Ştiinţe.

 
Pe student hotnews, Andreea Flintoacă furnizează informaţii utile celor ce vor să se înscrie la facultate :

-   Dacă nu ai diploma de Bac eliberată, toate universităţile acceptă adeverinţa de absolvent eliberată de liceu.

-   Dacă vrei să te înscrii simultan la mai multe facultăţi, iar la prima ai depus diploma de Bac în original, pentru următoarele foloseşti copia legalizată a diplomei, însoţită de adeverinţă eliberată de prima facultate.

- Există categorii de elevi scutiţi de taxa de înscriere la facultate (orfani de ambii părinţi, cei proveniţi de la casele de copii sau de plasament familial, copiii personalului încadrat în Universitatea din Bucureşti, copiii personalului didactic aflat în activitate, pensionat sau decedat (în acest caz, scutirea de taxă se acordă doar celor care depun diploma de bacaulareat in original), iar la Universitatea Politehnică – Bucureşti, şi copiii eroilor-martiri ai Revoluţiei, sau răniţii în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.

-   Cel mai aglomerat la înscriere este între orele  11,00 – 13,00, iar pentru facultăţile din cadrul Universităţii Bucureşti, intervalul de înscriere este 9,00 – 14,00.

 
Cu toate acestea, să ne gândim şi la faptul semnalat deja de multe ori în mass-media, deocamdată fără rezultat, că există domenii de activitate în care nu este necesară diploma de absolvire a unei facultăţi, şi unde nu este suficient personal calificat (ex. construcţii)! De asemenea, foarte mulţi absolvenţi rămân cu diploma... la sertar, negăsind un loc de muncă adecvat studiilor efectuate... , ba chiar, nepotrivit niciunui studiu post-liceal. De aceea, înainte de înscriere, este necesară o cumpănire de profunzime asupra viitoarei orientări profesionale a fiecărui absolvent de liceu, într-o conlucrare cu părinţii, cu dirigintele de liceu..., sondând cerinţele pieţei şi adaptându-le la potenţialul fiecăruia. Insuficienta analiză prealabilă a tuturor circumstanţelor dă naştere mai târziu la tensiuni artificiale, atât în sufletul celui direct implicat (ca absolvent de facultate... dar fără slujbă sau cu una nepotrivită studiilor...), cât şi la nivel macrosocial.

Cu dreaptă chibzuinţă, la studiu !

 

 Mulţi candidaţi, posturi puţine în Bucureşti!

Titularizare, 16 iulie 2008, Disciplina Religie Ortodoxă

   Astăzi, începând cu orele 9,00 se desfăşoară examenul de titularizare a profesorilor ce predau Religie Ortodoxă în învăţământul preuniversitar. Noua programă pentru acest examen a fost aprobată de MECT în 2007, fiind avizată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din 5-7 martie 2008. Examenul constă într-o probă scrisă, bazată pe conţinuturi de specialitate (Dogmatică, Teologie biblică, Morală şi Spiritualitate creştină, Istorie Bisericească Universală, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Liturgică, Misiune creştină, Catehetică) şi de didactica Religiei. Varianta extrasă spre rezolvare cuprinde trei subiecte.

Astfel, 122 de candidaţi s-au înscris pentru a ocupa, în funcţie de nota obţinută la examen, cele 12 posturi titularizabile scoase la concurs în municipiul Bucureşti, pentru anul şcolar 2008 - 2009, după cum precizează Părintele Gheorghe Dogaru, inspector de specialitate la disciplina Religie, în cadrul ISMB.

Concursul pentru definitivarea în învăţământul preuniversitar la disciplina Religie va avea loc în perioada 26 – 31 august, iar examenul pentru gradul II, între 17 – 25 august.

Doamne ajută candidaţilor, examenele fiind grele şi emoţiile mari ! (după Radio Trinitas)

 

 Manifestare culturală săptămânală la Torino

 „Dialogul intercultural româno-italian” este manifestarea care s-a desfăşurat la Cafeneaua literară din Via Carena, Torino, ieri, 15 iulie 2008. Întâlnirile de aici au loc săptămânal, de câteva luni, fiind invitaţi români şi italieni, dornici de a discuta despre literatură şi cultură în general. Petre Cristea, preşedintele asociaţiei Flacăra, precizează: „Am format un grup de oameni interesaţi de cultură în general care vor să discute între ei pe diverse teme. Vorbim de obicei despre o personalitate de cultură care este aniversată în această perioadă.”

  

Şcoală de vară cu tematică istorică

   În perioada 20 – 26 iulie 2008, la Deva, se va desfăşura Şcoala de Vară, sub genericul „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”. Deschiderea festivă va avea loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara (21 iulie), iar continuarea activităţilor se va face în Sala de conferinţe a Hotelului Deva şi la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” (Deva).

  

Înscrieri şi pentru a doua sesiune de Bac

  Până la data de 18 iulie, absolvenţii de liceu care au fost respinşi la Bac şi cei care nu au putut susţine examenul de Bacalaureat din cauza corigenţei, se pot înscrie pentru sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat, în incinta unităţii şcolare absolvite. Prima probă se va da în data de 18 august, iar rezultatele finale se vor afişa la 1 septembrie. O nouă şansă, cu succes!

  

Şcoală... cu navetă !

  Peste 100 de elevi vor fi nevoiţi să facă naveta din satele lor, pentru a ajunge la şcoală, din cauza emigrării masive a localnicilor, cu tot cu copii, în Spania şi Italia. Este vorba de copii care locuiesc în Sebeşul de Sus, Sebeşul de Jos, Alămor şi Şeica Mică, din Sibiu. Şcolile din aceste sate se închid pentru ciclul gimnazial, în urma unei decizii a Ministerului Educaţiei, prin care nu mai este permisă profesorilor ţinerea de cursuri simultane la ciclul gimnazial. Decizia a fost pusă în aplicare de Inspectoratul Şcolar Sibiu, în cunoştinţă de cauză a situaţiei privind numărul de elevi încadraţi la clasele V-VIII, din satele sus-menţionate. Cu toate acestea, de la toamnă, elevii rămaşi în ţară vor avea de întâmpinat mari dificultăţi pentru a ajunge la şcoală, având de parcurs şi căte 10 km navetă. În cele patru sate sibiene, şcolile vor activa numai pentru elevii claselor primare, şi aceştia în număr foarte mic. Sătenii nu sunt mulţumiţi de această decizie, nefiind vina lor că unii dintre vecini s-au mutat cu familia în străinătate.

  

Fraudă descoperită

   Realitatea TV a descoperit faptul că în listele cu olimpici, care pot intra la facultăţi fără examen, se află numele a patru elevi care au participat, e drept, în 2007, la Olimpiada naţională de Fizică, dar fără să obţină niciun premiu. Din contră, aceştia au fost clasaţi pe unele din ultimele locuri... Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei vor deschide o anchetă în acest sens.

 

 Structura anului şcolar 2008 - 2009

   În urmă cu două zile, Ministerul Educaţiei a anunţat structura anului şcolar 2008 – 2009. Acesta va cuprinde în total 35 săptămâni de cursuri, repartizate, ca şi în anii precedenţi, pe parcursul a două semestre. Vacanţa de iarnă va fi între 20 decembrie şi 4 ianuarie, fiind precedată de vacanţa de o săptămână doar pentru ciclul primar (27 oct. – 2 nov.). Semestrul I se va încheia pe 30 ianuarie 2009, urmat de vacanţa intersemestrială (31 ian. – 8 febr.). În semestrul II, vacanţa va fi între 11 – 20 aprilie (corespunzând Săptămânii Patimilor, la ortodocşi), în condiţiile în care data Paştelui ortodox cade anul viitor pe 19 aprilie 2009. Tezele se vor susţine în primul semestru până la 19 dec., iar pe semestrul II, până la 15 mai.



Pe lângă ştiri, puteţi citi:

Rugăciune către Sfântul Calinic de la Cernica
În biserică-s acasă
Psalmul 28
Psalmul 29
Psalmul 30
Când inima vorbeşte
Evanghelia
 

 


    

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Commenter cet article