Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Icoana Maicii Domnului Prodromita sau Inaintemergatoarea, 12 iulie

12 Juillet 2019, 10:58am

Publié par Mirela

Copii ale Icoanei Prodromița, cu și fără ferecătură din argint
Copii ale Icoanei Prodromița, cu și fără ferecătură din argint

Copii ale Icoanei Prodromița, cu și fără ferecătură din argint

Icoana Maicii Domnului „Prodromița” sau „Înaintemergătoarea”, 12 iulie

 

Chipul Maicii Domnului și al Pruncului din icoana „Prodromița” s-au pictat în chip minunat, de către îngeri, în anul 1863. După mai multe încercări nereuşite ale pictorului ieşean Iordache Nicolae de a zugrăvi sfintele chipuri, acesta le-a găsit gata pictate. Icoana a fost pictată la rugămintea ieroschimonahului Nifon Ionescu, primul stareţ al Schitul românesc Prodromu și dusă la schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“ sau Prodromu din Muntele Athos, unde se află și astăzi. După o vreme, Icoana a fost cercetată la microscop, iar specialiştii nu au identificat urme de pensulă pe chipurile sfinte.

De-a lungul timpului, au fost realizate mai multe copii identice ale icoanei, precum și icoane inspirate (asemănătoare) Prodromiței. Icoana este considerată „ambasador al credinței și evlaviei românești” la Muntele Athos, Muntele Maicii Domnului, iar atât ea, cât și toate copiile ei, s-au dovedit făcătoare de minuni până astăzi.

Icoana este cinstită în data de 12 iulie, cu o zi înainte de Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil (13 iulie).

 

Dintre copiile icoanei și bisericile/mănăstirile care au hramul Icoanei Prodromița menționăm:

- o copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos a fost aşezată spre închinare în Paraclisul „Învierea Domnului“ al Catedralei Mântuirii Neamului - București, din anul 2011, cu hram în data de 12 iulie. Este o copie în mărime naturală, fidelă atât în privința picturii, cât și a ferecăturii icoanei.

- La mănăstirea Prodromița (lângă Hârșova, jud. Constanța) există o copie a Icoanei Prodromița. Mănăstirea are unul dintre hramuri închinat Icoanei Prodromița.

- Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi are al doilea hram „Cinstirea sfintei icoane «Prodromiţa» de la Muntele Athos“. În biserică se află o replică fidelă a Prodromiței, aflată în patrimoniul Eparhiei Dunării de Jos încă din anul 1898. În această biserică s-a petrecut minunea despre care se vorbește în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“, despre un zugrav necredincios care a vrut să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei. El a observat că icoana s-a întunecat la față, iar Maica Domnului l-a privit cu asprime din icoană. Zugravul s-a pocăit și a devenit mărturisitor al minunii.

- La mănăstirea Tuturor Sfinților – Bucium din Iași, unde Icoana originală a poposit două săptămâni înainte de a fi dusă la Muntele Athos, a fost reprodusă icoana Maicii Domnului Prodromița atât în fresca din pronaos, cât și în icoana împărătească din catapeteasmă.

- La biserica Tătărani-Vaslui se află o copie a icoanei, motiv pentru care biserica a primit un al doilea hram de 12 iulie, la sărbătorirea Prodromiței.

- La catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea se află o copie fidelă, în mărime naturală, a Icoanei făcătoare de minuni, adusă de la Muntele Athos din anul 2015.

- La catedrala arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța a fost adusă în urmă cu peste 80 de ani o icoană a Maicii Domnului, de către călugărul Ghiţă Coţcaru, vieţuitor al mănăstirii Durău (jud. Neamţ). Maica Domnului i s-a arătat în vis călugărului şi i-a mărturisit „că doreşte să vie această icoană a Ei de la muntele Ciahlău la mare". Icoana are 1,20m/0.94m, este îmbrăcată în argint şi este pictată după modelul icoanei Prodromiţa, fiind deja recunoscută în zona Durăului ca fiind făcătoare de minuni. A fost transportată cu trenul, rezervându-i-se un vagon special, cu opriri spre închinarea credincioșilor din Focşani, Râmnicu-Sărat, Buzău, Făurei şi Feteşti. În 3 august 1941, când catedrala a fost bombardată, icoana s-a mutat singură din preajma altarului (afectat de bombardament) până la ușa bisericii, rămânând neatinsă.

- mănăstirea Dagâța, din sat Dagâța, com. Poienile, jud. Iași – noua biserică din lemn are hramul Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

- La mănăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca se află o copie a Icoanei Prodromița.

- În biserica parohiei „Sfântul Sava cel Sfințit” din Săveni-Ialomița a fost adusă, din anul 2017 o copie neferecată a Icoanei Maicii Domnului Prodromița, lucrată în Mănăstirea Putna.

- La mănăstirea Prodromița din Comandău, jud. Covasna, sfințită în anul 2016, se află și o copie a icoanei făcătoare de minuni.

- O altă copie a icoanei va fi așezată în Catedrala Mântuirii Neamului, fiind donată în anul 2018 de către starețul Schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

 

Cultul Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” este în extindere în România, în multe biserici și mănăstiri făcându-se priveghere după vecernia din 11 iulie, iar în cele unde se află copii ale icoanei sfinte, se organizează procesiuni. Cea mai mare minune săvârșită prin această Icoană este tocmai faptul că „faţa ta (a Maicii Sfinte) cea preafrumoasă ni s-a descoperit”, după cum spune Acatistul Icoanei.

https://doxologia.ro/ceaslov/acatiste/acatistul-icoanei-maicii-domnului-prodromita

 

(Mirela Șova)

Commenter cet article