Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Sfanta Iuliana Lazarevskaia, model de smerenie in familie

23 Août 2011, 19:21pm

Publié par Mirela

 

Sfânta Iuliana Lazarevskaia, model de smerenie în familie

St-Iuliana.jpg

 

 

...Iar ea toate le îndura cu smerenie.

 

Unul dintre fiii Sfintei Iuliana de Lazarevo a povestit despre viața mamei sale, din copilărie până la moarte. Este vorba despre o Sfântă din sec. al XVI-lea, din Rusia, care a fost căsătorită și a avut 13 copii (6 i-au murit de mici, iar 2 ca adulți), ridicându-se prin dragostea, răbdarea, rugăciunea, credința și smerenia ei la înălțimea marilor Sfinți ai Ortodoxiei.

 

Obiceiurile ei bune, de a coase noaptea pentru a ajuta orfani și văduve, de a se ruga îndelung cu metanii, dimineața și seara, nu au fost descoperite altora decât întâmplător și nu i-au afectat viața de familie, într-o gospodărie extinsă – ea locuind împreună cu socrii, înstăriți, și cu mulțime de slujitori. Găsea timp atât pentru a-și împlini toate datoriile cerute, căci socrii îi încredințaseră administrarea gospodăriei, cât și pentru nevoințele ei în cinstea lui Dumnezeu și în slujba aproapelui.

 

“Iuliana își cinstea cu deosebire socrii și se silea să împlinească tot ce îi cereau fără să murmure – în așa măsură că ei se minunau și mult o cinsteau pentru aceasta.”

 

Nu certa slugile obraznice sau leneșe, smerindu-se înaintea lor și împlinind personal treaba pe care ele nu o făceau, deși socrii și chiar soțul o certau pentru atitudinea ei. Când a fost atacată într-o noapte de diavoli, furioși pe ea pentru rugăciunile îndelungate, a cerut ajutorul Sfântului Mare Ierarh Nicolae, care s-a arătat și i-a promis că o va apăra mereu de cel viclean și de oamenii răi.

 

Câtă vreme i-au trăit socrii, ea și-a ascuns cu tărie faptele de milostenie, iar după moartea acestora, le-a înmulțit, ajutând pe săraci și orfani, ca pomană pentru cei răposați. Spre bătrânețe, Iuliana a dorit să se retragă la mănăstire și a cerut voie soțului ei. Însă acesta i-a citit din scrieri sfinte că este posibil să se roage și să înainteze spre sfințenie și în cadrul căsătoriei, și a rugat-o să rămână alături de el până la sfârșit, viețuind de atunci ca frate și soră. Iuliana a urmat sfatul soțului, sporind facerile de bine pentru cei din jur.

După moartea soțului, în vreme de foamete, a cheltuit toată averea pentru familie, slugi și cei veniți după ajutor, iar când nu a mai avut nimic, a pregătit pâine din talpa-gâștii și scoarță de plop, care i-a ajutat pe mulți localnici să reziste foametei, vreme de 2 ani, și care era dulce la gust, prin rugăciunile ei.

 

S-a pregătit cu osârdie înaintea sfârșitului vieții pământești, din 2 ianuarie 1604. La moarte, deasupra capului ei a strălucit o coroană și o lumină albă, iar la scurt timp după moarte s-au descoperit sfintele sale moaște izvorâtoare de mir.

În Rusia, în cinstea modelului de viață oferit de Sfânta Iuliana, s-a instituit Sărbătoarea națională a milei, în 21 august, pe lângă pomenirea ei, din 2 ianuarie.

Este considerată taumaturgă și ocrotitoare a familiei, săvârșind numeroase minuni.

 

Pe Sfânta Iuliana cea milostivă, care prin faptele ei a fost icoană vie a lui Hristos şi a mărturisit că familia este o cale de sfinţenie, biruind cu iscusinţă cursele vrăjmaşului şi ispitele trupeşti, să o lăudăm, iubitorilor de Dumnezeu, zicând: Bucură-te, Sfântă Iuliana, cunună a familiilor creştine! (condacul 1 din Acatist)

 

Spre Acatistul Sfintei Iuliana din Lazarevo

 http://tainacasatoriei.wordpress.com/2007/07/26/acatistul-sfintei-iuliana/ 

 

Spre viața pe larg a Sfintei Iuliana din Lazarevo, povestită de unul dintre fii

http://tainacasatoriei.wordpress.com/2007/07/26/viata-sfintei-iuliana-din-lazarevo-ocrotitoarea-celor-casatoriti/

 

Redactor: Mirela Șova

Commenter cet article