Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Despre egoismul ascuns in dorinta de a fi smerit...

7 Avril 2013, 15:56pm

Publié par Mirela

2866242600_dfdf6a333b.jpgDespre egoismul ascuns în dorința de a fi smerit...

 

 

Arhimandrit Simeon Kraiopoulos  

(Taina mântuirii, Editura Bizantină, 2012) – cuvinte rostite pe 28.I.1996:

 

 

Ai fi vrut, de pildă, să fii smerit. Iar în clipa în care îți dorești foarte mult să te smerești nu îți dai seama că, de fapt, acesta este din ce în ce mai mult un egoism. Fiindcă, dacă vrei cu adevărat să te smerești, dacă vrei să faci ascultare de Dumnezeu și să-L iubești, să te predai bucuriei pe care El ți-o dă, nu te smintești deloc și, orice s-ar întâmpla, nu te problematizezi de ce e așa sau invers și ce vei face în acest caz. Nimic! Cum a socotit Domnul (cf. Iov 1,21). Așa a îngăduit Dumnezeu. Dumnezeu se pare că a știut bine că ar fi fost pusă în pericol mântuirea mea, dacă nu aș fi avut mereu acest vierme care să mă facă să mă mândresc și să fiu nevoit, pentru dragostea lui Hristos, să lupt ca să nu-mi fac voia.

 

Fiindcă omul își face în general voia lui și îl vedem cum se zbate în societate, ca să capete o poziție și ce îi mai rezervă soarta, cum am spus și altă dată.

 

Te afli, deci, pe drumul drept, în momentul în care spui: Pentru dragostea lui Hristos nu mă voi sminti că sufăr de ceva, nu mă voi întrista, nu voi lăsa sinele meu să fie copleșit de depresie. Nimic de felul acesta! Voi duce lupta mea. Faptul că am o tendință de a fi egoist, pe care o văd și la ceilalți, nu îmi face cinste, dar, pe de altă parte, mă expune și mă ajută să mă smeresc cu adevărat.


Așadar, când nu ai îndrăzneala de a spune că ai fost nedreptățit, când nu iei o atitudine prin care te vaiți înaintea Domnului că nu ți-a îngăduit să ai nu știu ce lucru, ci spui: Ah, Dumnezeul meu, nu numai asta, ci și mai rele meritam, atunci ești cu adevărat pe calea spre mântuire. (...)

 

Dumnezeu a îngăduit aceasta sau aceea; și le-a îngăduit nu ca să mă resemnez, adică să-mi hrănesc egoismul și predispoziția spre depresie sau vrăjmășie, care mă face să am ceva împotriva oamenilor. Nu! Eu îmi voi duce lupta. Lasă să fiu ultimul dintre toți, cel mai rău, să mă considere așa; nu contează. Eu îmi voi duce lupta până la capăt!


Acesta este martiriul. Asta așteaptă Dumnezeu să vadă.

Commenter cet article