Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Importanta culorii

29 Décembre 2008, 19:27pm

Publié par Mirela

Importanţa culorii

 



În cartea sa, „Prin fereastra bisericii sau o lectură teologică a realităţii", Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Coman ne provoacă, într-unul dintre articole, să ne gândim la importanţa unor detalii... din biserica noastră ortodoxă. Și anume, de ce lumânările au culoarea galbenă (de fapt, în registrul galben - auriu), pe când în biserica romano-catolică, spre exemplu, ele sunt cu preponderenţă albe.

 

„... dacă extindem observaţia şi la alte obiecte din spaţiul bisericesc ortodox vom vedea că, la mai toate, culoarea dominantă este auriul. A se vedea Sfintele Vase - predominant din aur sau aurite, policandrele şi sfeşnicele care sunt din metal auriu - în general din alamă, veşmintele preoţeşti şi acoperămintele folosite pentru Sfânta Masă, Proscomidiar, analoage, Sfinte Vase etc. - sunt în cea mai mare parte dominate de galben - auriu, sau, oricum, indiferent de ce culoare ar fi, nu sunt lipsite de culoarea aurie, fie a galonului, fie a motivelor decorative, fie a fondului."

 

Părintele ne dă, în acelaşi articol (intitulat „culoarea galben-aurie a lumânărilor sau realitatea împărtăşirii de harul dumnezeiesc") un răspuns posibil: această culoare predominantă în biserica ortodoxă este în strânsă legătură cu lumina harului necreat, care ni se împărtăşeşte nouă, care ni se poate împărtăşi aici şi acum:

 

„Aureolele, chipurile sfinţilor inundate din interior de lumina aurie, obiectele aurii, veşmintele şi acoperămintele aurii reprezintă chipul lumii create împărtăşite de lumina dumnezeiască. A se vedea culoarea gălbuie a Sfintelor Moaşte! Teologia ortodoxă vorbeşte despre împărtăşirea omului şi a lumii de lumina dumnezeiască, de slava şi sfinţenia dumnezeiască, încă din acest veac trecător. Este vorba de ceea ce numim semnele evidente ale arvunei sau ale pregustării din bunătăţile făgăduite sfinţilor în veacul eshatologic, în veacul viitor. Lumina aurie este modul de a reprezenta împărtăşirea reală a lumii create şi a omului de Dumnezeu Însuşi, de Harul dumnezeiesc, de energiile dumnezeieşti necreate. Spaţiul eclesial ortodox - dominat de culoarea aurie - reprezintă chipul sfinţit, chipul ceresc, adică pătruns de harul dumnezeiesc al lumii create. Modul în care este reprezentată prin culoarea aurie slava şi lumina dumnezeiască copleşind sau inundând lumea creată arată cu evidenţă adevărul împărtășirii reale a lumii de Dumnezeu."

 

Am extras aici doar câteva cuvinte dintr-un articol al cărţii... Iar cartea (apărută la Editura Bizantină, în 2007) cuprinde şi alte 46 articole, cel puţin la fel de interesante şi folositoare!

Commenter cet article