Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Sfantul Porfirie Kavsokalyvitul - Strigati-ma, si va voi ajuta

8 Août 2022, 12:35pm

Publié par Mirela

Sfantul Porfirie Kavsokalyvitul - Strigati-ma, si va voi ajuta

Aceasta este calea: iubirea lui Hristos! Cu dragostea Lui te vei smeri. Dacă vrei să sporească iubirea lui Hristos, trebuie să se domolească toate celelalte iubiri, de trup, de sine și, în general, de patimi... N-ai priceput? Să te lași absorbit de Hristos! Cu cât cineva caută a se îngriji de cele duhovnicești, cu atât îi sporește iubirea față de Hristos. Când urcă cele duhovnicești, coboară gândurile trupești, și când coboară cele duhovnicești, urcă pofta trupească și patimile. Cele duhovnicești sunt iubire de Hristos...!!! (Sfântul Porfirie)

Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul – „Strigați-mă, și vă voi ajuta”

 

Recent am fost provocată să numesc cartea mea de suflet. Avem asemenea cărți, care ne-au marcat, încât este greu să alegi una singură. M-am gândit, de fapt, la cel puțin o colecție de cărți. Am oscilat între seria dedicată Sfântului Porfirie, cu mărturii despre harismele, minunile și sfaturile acestui părinte grec contemporan extraordinar, și seria de cărți duhovnicești scrise de către părintele Simeon Kraiopoulos. La final am ales cartea „Strigați-mă, și vă voi ajuta” – Sf. Porfirie Kavsokalyvitul, ultima traducere apărută despre acest mare sfânt.

Motivul a fost acesta: uneori, o carte este mai mult decât transmitere de informație sau prilej de relaxare; ea poate transmite har și poate aduce în viața noastră una sau mai multe persoane. În cazul de față, cel care devine prezent în viața noastră este chiar Sfântul Porfirie. Citind mărturiile a zeci de oameni despre întâlnirile și dialogurile cu acest sfânt, este imposibil să nu... strigi și tu către el, printr-o rugăciune de chemare. Afli că el avea puterea de a vedea în străfundul sufletului omenesc, chiar și de la distanță, precum și cea de a depăși granițele spațiului și timpului. Iar puterile acestea (harismele) erau folosite de Sfânt cu smerenie și cu iubire creștină, încât majoritatea celor care l-au cunoscut abia le-au observat.

În ce probleme a ajutat Sfântul Porfirie, conform mărturiilor citite? În orice problemă i s-a pus înainte. Fie că a fost vorba de aflarea unor diagnostice medicale, fie de tratarea unor boli fizice sau psihice grave, de întemeierea unei familii, de ajutorare a familiilor fără copii, de relații de familie sau de serviciu problematice, de influența demonică asupra unor persoane, de găsirea unor resurse de apă, de îndrumarea unor persoane cu funcții importante în stat, de luminarea minții pentru clarificarea unor situații dificile ș.a.m.d. În toate cazurile, reacția celor care veneau în contact cu el era asemănătoare: simțeau pace, bucurie, putere, încredere și priveau viața din altă perspectivă. De multe ori, Sfântul nu dădea răspunsuri verbale, ci doar se ruga, iar cele solicitate se descâlceau, potrivit voii lui Dumnezeu, de la caz la caz. Dacă era trecut cu vederea, nu se supăra – respecta întru totul libertatea celorlalți. Privirea lui era plină de discernământ și înțelegere. Nu acționa spre placul oamenilor, ci mărturisea voia lui Dumnezeu, așa cum i se dăruise să o perceapă, prin Duhul Sfânt. „Vedea” la fel de clar cele care se petreceau în privința descoperirilor științei și tehnologiei, cu toate că nu avea însușite la școală noțiuni în acest sens. De asemenea, avea capacitatea de a se înțelege cu persoane din orice popor, fără să cunoască vreo limbă străină, aceasta fiind o altă harismă a sa.

De multe ori, își telefona „din senin” fiii duhovnicești, atenționându-i sau scoțându-i dintr-o stare rea (mânie, întristare, deznădejde etc.), fără ca aceștia să se fi așteptat la un asemenea telefon. Singurele momente de singurătate ale sfântului erau cele dedicate rugăciunii, având și puterea de a se face nevăzut (folosită adeseori în aceste momente).

Un asemenea Sfânt a îndemnat ca să fie chemat și după trecerea la cele veșnice, motiv de mare mângâiere pentru noi: „Să munciți repede și bine și să rostiți rugăciunea...! Când nu voi mai fi, să mă strigați și vă voi veni numaidecât în ajutor! Voi fi lângă voi...”. Atitudinea sa a fost tot timpul plină de nădejde în puterea lui Dumnezeu, indiferent de greutățile vieții, cu care el însuși s-a confruntat din plin.

 

„Când o femeie brodează, partea de dedesubt este plină de noduri. Aceste noduri sunt greutățile vieții. La un moment dat, când broderia e încheiată și o întoarcem pe față, vedem numai partea cea bună și ne bucurăm. Asta înseamnă că odată și odată greutățile își vor afla capătul, iar noi, seninătatea, și ne vom bucura de truda noastră. Fii cu luare-aminte, nu gândi negativ și arată-te puternică. Când gândurile tale sunt bune, vei căpăta putere...! Când poți, mergi la biserică, când îndatoririle nu te lasă, îți vei face rugăciunea acasă.” (Sfântul Porfirie)

 

Așadar..., o carte de suflet, care deschide calea primirii ajutorului de la Sfântul Porfirie! Așa cum familia mea l-a primit și îl primește zi de zi, poate și alții doresc să-i primească binecuvântarea și ajutorul, căci Sfinții ne vin în întâmpinare...!

https://www.librariasophia.ro/biografii-marturii/strigati-ma-si-va-voi-ajuta-14670.html

 

(Mirela Șova)

 

Commenter cet article