Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Despre arta de a suferi cu rabdare - Sfantul Macarie de la Optina

12 Mars 2015, 15:51pm

Publié par Mirela

Despre arta de a suferi cu rabdare - Sfantul Macarie de la Optina

Despre arta de a suferi cu răbdare – Sfântul Macarie de la Optina

 

Seara se va sălășlui plângerea, iar dimineața bucuria (Psalmi 29, 5). Atunci când suntem incapabili să urcăm pe vârful de munte al virtuții, ceea ce trebuie să facem este să coborâm măcar în prăpastia smereniei. Smerenia este cel mai sigur  mijlocitor al nostru dinaintea tronului lui Dumnezeu. Gândul smerit și defăimarea de sine îi vor face pe cei din urmă să fie cei dintâi. De aceea, fii cu îndrăzneală!

***

Am putea spune că Hristos ne vorbește astfel: Am primit crucea pentru mântuirea oamenilor. Și atunci când vreau să aduc pe cineva aproape de Mine, aceluia îi trimit mai întâi supărări, una după alta. Apoi, îi străpung inima cu săgeți înmuiate în otrava amară a durerii. Așa fac. Și fac astfel pentru ca el să moară.

Să moară pentru lume, pentru încântarea și farmecele puternice pe care lumea le aruncă asupra lui. Biciul întristărilor este semnul iubirii Mele. Astfel am rănit inima robului meu, David. Iar când furtuna nenorocirilor l-a despărțit de lume, atunci mintea i s-a umplut de gânduri mântuitoare. În interiorul lui s-a produs o transformare neașteptată ce i-a umplut de binecuvântare întreaga existență…

***

Ceea ce trebuie să cerem atunci când ne aflăm în mijlocul furtunii suferințelor nu este adormirea sentimentelor, nici vreo metodă care să ne facă nesimțitori, ci arta de a primi și de a suferi cu răbdare toate relele.

Și nu uita: în realitate, nu greutatea în sine a supărărilor ne răpune și ne frânge. Nu. Valurile întristărilor tulbură numai inima, care este foarte instabilă. Luptă-te, dar, ca să dobândești pacea statornică a sufletului tău.

***

Nu te mai neliniști pentru ce va fi în viitor. Are Domnul grijă! Încearcă numai să respecți întocmai poruncile Sale în prezent. Și nu purta nimănui nici cea mai mică dușmănie. Trăiți în bună pace cu toți oamenii. (Romani 12, 18)

***

Smerește-te, dar, și-ți vei afla pacea interioară.

 

(Sfântul Macarie de la Optina, Povețe duhovnicești, Editura Cartea Ortodoxă, Editura Egumenița)

Commenter cet article