Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Anunt: Festivalul International de Poezie si Epigrame de la Mizil, 2011-2012

6 Septembre 2011, 15:18pm

Publié par Mirela

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigrame

ROMEO ŞI JULIETA LA MIZIL, ediţia a V-a, 2011-2012


afisul_festival.jpg

Înscrierile pe www.romeojulietalamizil.ro

Invitat de onoare: acad. prof. dr. SOLOMON MARCUS

 

 

Şi, dacă timpul vă permite şi curiozitatea vă dă ghes, iată, mai jos, câteva referinţe despre festival. Suntem interesaţi şi de parteneriate şi sponsorizări.

 

De-a lungul celor patru ediţii au fost prezenţi în juriu sau ca invitaţi la premiere:

prof. univ. dr. Ştefan Cazimir, Alexandru Mironov, Corneliu Leu, conf. univ. dr. Daniel Cristea Enache, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, conf. univ. dr. George Stanca, dr. Elis Râpeanu, Sorin Roşca Stănescu, Efim Tarlapan, George Corbu, prof. univ. dr. ing. Corneliu Berbente, prof. univ. dr. Constantin Titus Vîjeu, prof. univ. dr. Alexandru Şonea, prof. univ. dr. Vasile Avram, Dan Lupescu, Lucian Mănăilescu, Nicolae Dragoş, insp. şc. în MECTS Doru Dumitrescu, insp. şc. general Nicolae Angelescu, insp. şc. gen. Gheorghe Borovină, Emil Proşcan, primarul Mizilului, insp. şc. gen. Gheorghe Matei, col. dr. Aurelian Ranetti, Daniela Vlădescu, Ion Longin Popescu, Lucia Olaru Nenati, Aurel Antonie.

 

Vă redau mai jos câteva opinii:

 

Conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache:

"Departe de a avea un iz provincial, cu veleitari şi mediocrităţi, manifestarea aceasta cultural-competiţională respiră valoare, originalitate, talent individual. Participanţii (fie ei tineri, maturi ori bătrâni cu vitalitate) au şansa lor; iar scriitorii buni, indiferent de generaţie, sunt miza noastră. Mă refer în special la secţiunea poemelor de dragoste, de un foarte bun nivel în ansamblu, şi cu câteva individualităţi poetice deja conturate. Am citit cu reală surpriză şi cu efectivă încântare texte publicabile în orice publicaţie culturala centrală. Literatura actuală, scrisă de oameni tineri şi foarte tineri, dă semne de vitalitate (şi) la Mizil. Felicitări aşadar participanţilor şi organizatorilor, cu o menţiune specială pentru sufletul manifestării: Laurenţiu Bădicioiu.”

 

Prof. univ. dr. Ştefan Cazimir:

"Festivalul de la Mizil ? Un zâmbet și o floare..."

 

Mircea Ionescu Quintus:

"Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut iar Mizilul capata notorietate culturala."

 

George Stanca, lect. univ. dr., jurnalist, scriitor:

„Multe manifestări locale am parcurs eu prin țară. Chiar şi prin lume. Şi, iată, nu ştii unde şi când te calcă tancul: mi-a căzut dragă de tot, irevocabil, manifestarea de la Mizil. Ediţia din 2010. Cu mirificul pesonaj centenar care ilustrează - scuzaţi expresia oximoronică - junimea senectuţii, dl. Mircea Ionescu Quintus; cu clasicul prozator mereu polemic şi energetic Corneliu Leu; cu neastâmpăratul poet-şansonetist mai nou viticultor Dinescu.

Glumind, „Romeo şi Julieta la Mizil” poate să revoluţioneze cultura clasică... aducând-o la cea mioritică. Ei, amorezii shakespearieni încep să deruteze lumea, să pară a nu fi din romantica cetate Verona, ci din idilica urbe Mizil. Nu veronezi, ci mizileni. Oricum, acest coup de foudre al meu cu festivalul, mi-a dovedit, a nu ştiu câta oară, şi o afirm cu ciudă bucureştenească, faptul că Provincia e Capitala ţării. Nu Bucureştiul parveniţilor. El rămâne doar o mică provincie orientală, îl putem numi Manelemburg, în care se zbenguie politruci mediocri.“

 

Dr. Elis Râpeanu:

„Prin acest festival Liceul „Grigore Tocilescu” transformă un fost târg, azi oraş, în capitala umorului românesc, a epigramei scrise în limba lui Eminescu. Staţiunea Buşteni, cu „Salonul umorului” şi Mizilul cu „Romeo şi Julieta la Mizil ”, ţin sus, la ora actuală, drapelul isteţimii prahovene.

 

Mihai Stănescu:

„Vă mulţumesc pentru invitaţie! Mi-a făcut mare plăcere.”

 

Corneliu Leu:

"[...]Ţin să subliniez că eu mă simt angajat faţă de dumneavoastră, faţă de acest oraş, faţă de liceul „Tocilescu”.[...]Numai faptul că acest festival-concurs se petrece la Mizil, nu e o sămânţă de umor? Mizilul, indiferent de orânduire, indiferent de orientare politică, de doctrină politică, merge înainte în politica şi cultura românească."

 

Sorin Roşca Stănescu

"Sunt încântat că, în fine, am prilejul să fiu la acest festival."

 

Dan Lupescu, Craiova:

"Poposesc în premieră absolută (pentru mine) în blajinul oraş Mizil – unul dintre cele două în care nu ajunsesem până acum (celălalt fiind Sălajul). Îngăduiţi-mi, dragi prieteni tineri, dar şi în floarea vârstei, şi vă mărturisesc următoarele: Grigore Tocilescu, plecat de pe aceste plaiuri mirifice, este o personalitate de excepţie a lumii româneşti şi europene. Urbea Dumneavoastră este luminată de un alt Om dăruit de Dumnezeu, om al Faptei, primarul Emil Proşcan. Pe cât de curat si încântător, Mizilul este oraşul domniţelor şi doamnelor frumoase."

 

Gheorghe Borovină, inspector şcolar general:

30.01.2011- zi a amintirilor din copilărie. De fiecare dată revin cu plăcere în oraşul copilăriei mele; aici mă simt întotdeauna acasă. Urez colectivului didactic din Liceul „Grigore Tocilescu” sănătate, putere de muncă şi o aşteptată revedere în 2012.

 

Prof. Nicolae Angelescu, fost inspector școlar general

Sunt impresionat de ceea ce am găsit în Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”. Mă informasem pe Internet, ştiam despre dimensiunea evenimentului, dar ceea ce am trăit la Mizil , în acest liceu, întrece aşteptările pe care oricum le aveam în legătură cu „întâmplarea” în care am fost şi eu „personaj”.

 

Prof. Doru Dumitrescu, inspector general în MECTS, născut la Mizil

„Cu veneraţie pentru educatorii din trecut, pentru Mizil, liceul meu de suflet, pentru ceea ce au realizat în aceasta zi sfântă pentru încălzirea sufletului şi a spiritului.”

 

Prof. Gheorghe Matei, fost inspector scolar general, nascut la Mizil

„Dacă Geo Bogza, oprindu-se doar 175 de minute la Mizil , a scris o memorabilă pagină de istorie a acestuia, am convingerea că şi Concursul "Romeo şi Julieta la Mizil ", trecând de cea de-a III-a înfaţişare şi crescând valoric şi organizatoric de la o ediţie la alta, a devenit deja o frumoasă şi emblematică tradiţie a urbei.

 

Prof. univ. dr. Lazăr Avram, Ploieşti

„Et in Arcadia ego!”

Bravos mizilenilor, bravos organizatorilor!

 

Vasile Larco, Iaşi:

"Fiind pentru a doua oara la Mizil si la a 3-a participare al concursul „Romeo şi Julieta la Mizil ”, nu pot să fiu decât onorat. Organizarea şi desfăşurarea festivalului au fost impecabile.

 

Lucia Olaru Nenati

"Am ajuns, iată, şi la Mizil , unde în aceşti ani îmboboceşte un nou festival literar datorită unor oameni ai energiilor adunate."

 

Aurel Antonie, Craiova:

"Impresionant. Nu credeam că la un festival de poezie să vină atâţia iubitori ai acestei nobile arte. De vină să fie organizatorii, primarul..."

 

Ion Popescu Longin:

"Este remarcabil ca un orăşel de provincie, unde ai putea crede că nu se întâmplă nimic, a fost capabil de o astfel de demonstraţie de forţă culturală şi organizatorică, în nişte zile când cultura este trecută pe linie moartă de guvernanţii absorbiţi de criza economică. Vom cita una dintre epigramele premiate, semnate de bucureşteanul Laurenţiu Ghiţă:

<<Să ne lăudăm un pic/ În această zi de gală/ Capitala-i mizilic/ şi Mizilul, capitală...>>."

 

Emil Proşcan, primarul Mizilului

În oraşul Mizil au loc două festivaluri literare anuale, ambele aflate la ediţia a IV-a: „Romeo şi Julieta la Mizil ” şi „Agatha Bacovia”. Ţin să vă spun că nici pe dl. director Victor Minea, nici pe dl. prof. Laurenţiu Bădicioiu, nici pe noi nu ne obligă nimeni să facem ceea ce vedeţi. Calitatea textelor lirice a fost peste aşteptări. Am remarcat, ca membru al juriului, acest aspect. Resimt totuşi un sentiment de nedreptate faţă de cum este perceput Mizilul în ţară. Ceea ce i se întâmplă oraşului meu se întâmplă şi cu receptarea imaginii României în străinătate. Sper acum că toţi cei dornici de senzaţii tari, în sens negativ, în legătură cu Mizilul, sunt dezamăgiţi. Îi felicit pe organizatori şi sunt bucuros că Mizilul creşte an de an şi din punct de vedere cultural. Şi acest festival este un argument.

 

Prof. univ. dr. Alexandru Şonea, Bucureşti:

Felicit conducerea Liceului că a reuşit să organizeze un asemenea eveniment, deoarece este foarte greu să reuneşti asemenea personalităţi din domeniul filologiei şi nu numai. În asemenea situaţii este mai bine să taci decât să vorbeşti. Felicitări Directorului şi colaboratorilor.

 

Victoria Milescu, Bucureşti:

"Festivalul de la Mizil este cel mai democratic şi mai corect din câte cunosc la ora actuală. Lucrările se trimit sub un motto, iar la concurs pot participa tineri... de toate vârstele şi din toate ţările. Concursul de la Mizil dă şanse egale tuturor condeierilor, aliniind la start, într-o întrecere olimpică şi olimpiană, reprezentanţi din toate generaţiile."

 

Nicolae Ioniţă, Ploieşti:

"M-am întors de la Mizil cu senzatia ca am revenit din capitala culturala a judetului Prahova.Va felicit pentru extraordinara performanta, de a organiza o manifestare culturala de exceptie. Sunt sigur ca Ion Luca Caragiale, care a participat la manifestarea dumneavoastra prin COLECTIA CARAGIALE, cea mai mare colectie din lume de portrete ale unei personalitati a culturii universale, ne-a privit, de acolo de sus, cu mândria ca este prahovean."

 

Laurenţiu Ghiţă, Bucureşti:

"Acest festival poate fi dat ca exemplu oricui, pentru organizare, pentru transparenţă, pentru modul în care face rost de resurse, pentru promovare. Bravo organizatorilor sufletelor acestui festival şi să sperăm că vom ajunge la a 100-a ediţie. Un oraş mic cu suflet mare!"

 

Închei cu speranţa că nu am transmis lucruri neesenţiale.

 

Şi, pentru final, un dulce text din prietenul lui Leonida Condeescu:

„Mizilul!... Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe - o grădină - se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara. Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, şi mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaţilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, uşor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a munţilor; în faţă, neţărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.”

I.L Caragiale, O zi solemnă

 

Al Dvs.,

prof. Bădicioiu, coordonatorul proiectului

www.romeojulietalamizil.ro

 

La concurs pot participa tinerii români de… orice vârstă şi de pretutindeni !!!

ÎNSCRIERE: 25.08.2011– 30.12 2011.

N. B.: FĂRĂ TAXĂ DE ÎNSCRIERE!

Commenter cet article