Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Minune din viata Sfintei Cuvioase Filoteea Venizelu

25 Février 2009, 15:37pm

Publié par Mirela

Minune din viața Sfintei Cuvioase Filoteea Venizelu
din Atena

(cu data de serbare la 19 februarie, trăitoare în sec. XVI)

 





Această Sfântă, trăitoare în vremea când grecii se aflau sub ocupaţie turcească, a simţit chemarea harului pentru a ajuta creştinele sărace să nu intre în haremul turcesc, oferindu-şi averea pentru a construi o mânăstire şi o fundaţie umanitară. Încă din viaţă săvârşea minuni, devenind „doamna Athenei". Şi-a încheiat viaţa martiric, în urma unui atentat turc.


Iată una din minunile care s-a întâmplat înainte ca Sfânta Filoteea să fie călugăriţă, pe când era căsătorită cu un bărbat foarte aspru şi nemilostiv.

Acesta îi interzicea Sfintei să facă milostenie, deşi era foarte bogat. Într-o zi a fost nevoit să lase soţiei sale cheile de la cămară, plecând din oraş pentru o vreme. Bucuroasă, Sfânta a împărţit tot uleiul din cămară. Când a aflat că soţul ei se întoarce brusc din călătorie, Sfânta nu s-a îngrijorat. A rugat pe servitorii casei să pună apă în loc de ulei, ca măcar soţul ei să nu găsească vasele goale. Apoi a făcut semnul crucii peste fiecare vas. Când a venit soţul să vadă în ce stare e cămara... vasele se aflau pline cu un ulei de cea mai bună calitate.

După trei ani de căsnicie, soţul Filoteei a murit, iar ea s-a călugărit. A avut la dispoziţie o avere uriaşă, atât de la soţul ei, cât şi de la părinţi, pe care a pus-o în slujba lui Dumnezeu, spre folosul semenilor. Casa părintească a transformat-o în şcoală cu internat pentru tinerele grecoaice şi în ateliere de meserii. Și-a riscat viaţa, salvând tinere răpite pentru a fi făcute sclave la turci. A îndrumat peste două sute de călugăriţe, spre a continua misiunea începută de dânsa. Sfintele sale moaşte, tămăduitoare de boli (fizice şi psihice) se află în catedrala mitropolitană din Athena.


Slavă lui Dumnezeu întru Sfinţii Săi!


(după „Sfânta Cuvioasă Filoteea, eroina mucenică din Atena", de monahia Teodora Hambaki, Editura Cartea Ortodoxă, Editura Egumeniţa, 2008)

 

 

 
Prof. Religie Mirela Șova

Minuni impartasite
M. Șova
Commenter cet article