Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Prin vitralii realiste - F. M. Dostoievski

10 Août 2008, 07:24am

Publié par Mirela

Crima si pedeapsa 1866             Fratii Karamazov 1880    
             
              Idiotul 1868                           Umiliti si obiditi 1861
   
                
Amintiri din casa mortilor 1862          Insemnari din subterana 1864       
          
              Jucatorul 1967                          Oameni sarmani 1846  ...

 


F. M. Dostoievski
(1821 - 1881)



Nemuritor este acest autor care a avut răbdare să pătrundă în sufletele contemporanilor până la esenţă, incluzând pe ale celor umili, umiliţi, căzuţi în păcate grave... de care societatea s-ar „scutura" cu uşurinţă; - dând naştere cu talent unor personaje care au marcat literatura universală şi evoluţia ulterioară a acesteia, şi care ne răscolesc pe noi, cititorii operelor sale. De asemenea, marele scriitor a căutat să scoată la iveală nestemate de nobleţe sufletească ale oamenilor simpli..., dar şi „gunoiul" din sufletele celor ce întorc spatele lui Hristos. Totul într-o tendinţă de factură rusă, a excelării extremelor: în rău şi în bine..., care nu împiedică manifestarea geniului.


„Ochii lui Rogojin începură să lucească şi un zâmbet turbat îi strâmbă faţa. Mâna lui dreaptă se ridică şi în ea străluci ceva; prinţul nici nu se gândi s-o oprească. Îşi aminti doar că, se pare, a strigat: Parfion, nu cred!..." (din „Idiotul", încercarea - eşuată - de asasinat a lui Rogojin asupra prinţului Mîşkin).


„Fraţilor, nu pregetaţi, cuprinşi de spaimă în faţa ticăloşiei oamenilor, iubiţi-i aşa ticăloşi cum sunt, căci astfel iubirea voastră va fi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, ridicându-vă pe culmea cea mai înaltă a dragostei pământeşti. Iubiţi toată plăsmuirea Ziditorului acestei lumi, în întregimea ei, precum şi fiecare grăunte de nisip în parte. Cătaţi cu drag la fiecare frunzuliţă, la fiece rază de soare. (...) Iubind, veţi înţelege taina divină ce se ascunde în toate şi desluşind-o o dată pentru totdeauna, cu fiecare zi vi se va arăta tot mai lămurit." (din „Fraţii Karamazov", stareţul Zosima către Aleksei Karamazov)


Download „Crimă şi pedeapsă"  (Crime et châtiment) în limba franceză, click aici.


 


Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

   Autori celebri
  L&R
Commenter cet article